Recept
Als de koffiekoekjes in de oven staan, ruikt het huis watertandend lekker. Dus, snel aan het werk!
Ingrediënten voor 20 st:
Voor het deeg:
250 ml melk
10 g droge gist of 40-50 g vers
100 g suiker
100 g boter
2 eieren
400-450 g bloem
1/2 tl zout
voor de vulling:
500 g platte kaas
100 zure room
70-100 g suiker
2 tl vanillesuiker
1 ei
Bereidingswijze:
Los de gist op in wat lauwe melk. In een grote kom meng je het. Voeg 1 el suiker en 150 g bloem.
Meng het goed en zet het au bain-marie
Laat het 15 min rijzen
Doe het in een grote pan of een kom. Voeg 2 eieren bij.
Voeg nog een zacht vers klontje boter toe
Voeg nog zout en suiker bij en meng het goed door
Voeg de bloem eraan toe, kneed het zachte deeg
Laat het rijzen 30 min tot het volume verdubbeld is bij een temperatuur tussen de 28 en 31 °C. Dek het deeg af met een vochtige linnen doek.
Doe het deeg naar beneden met je hand.
Laat het nog een keer rijzen. Door 2 keer het deeg laten rijzen krijg je extra zacht deeg
Vulling:
Roer de suiker en vanillesuiker door de platte kaas en meng met de zure room.
Klop het ei met een vork los.
Leg een vel bakpapier op een ovenschaal. Vorm van het deeg de bolletjes en leg deze op een ovenplaat. Laat 30 min rijzen. Druk in het midden van de bolletjes een putje (met behulp van een kruidenpotje bijvoorbeeld). Strijk de bovenkant van de bolletjes in met het losgeklopte ei.
Duw in elk putje wat plattekaas. Zet in de voorverwarmde tot 180° oven voor 20-25 min
Eet smakelijk!