Kalkoen met sinaasappelsap recept

Recept

Delen
Kalkoen met sinaasappelsap

De kalkoen krijgt een zeer delicate smaak van sinaasappel en kruiden van binnen geven er de unieke smaak voor.

Ingrediënten:

1 kalkoen (3 – 3.5 kg)
2 sinaasappels
1 citroen
40 g boter
zout, peper
2-3 takjes verse tijm
3-4 takjes rozemarijn
1 el honing

Voor saus:

450 g veenbessen
150 g suiker
1 glas verse sinaasappelsap
enkele plakjes verse gember

Bereidingswijze:

-Was de kalkoen goed, droog met keukenpapier. Bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met peper- zout en met gedroogde tijm van buiten.
-Snijd een sinaasappel en een citroen in twee en stop die met enkele takjes rozemarijn en tijm in de buikholte.
-Laat 40 g boter smelten en meng met de sap van 1 sinaasappel en 1 eetlepel honing. Giet ongeveer 1/3 van de sinaasappelboter over de kalkoen. Bewaar de rest om later te bedruipen.
-Leg de kalkoen in een dun beboterde braadslee, bind de poten van de kalkoen goed samen, zodat het gebraad een mooie vorm houdt, bedek losjes met aluminiumfolie. Zet de braadslee in de voorverwarmde tot 190° oven voor 2,5 uur.Vergeet niet regelmatig te bedruipen met sinaasappelboter.

-Na 2 uur verwijder de folie, bedruip voor de laatste keer en zet de kalkoen terug in de oven voor de laatste 30 min. Haal de kalkoen als die gaar is uit de oven.
-Haal de takjes rozemarijn en tijm uit de kalkoen. Versier het met fruit en groenten.

Saus:

Plaats 450 g veenbessen , suiker, 1 glas sinaasappelsap en wat gember in een kookpan, voeg het bakvocht met de aanbaksels, laat op het zacht vuur koken tot het dik begint te worden. Serveer de saus er apart bij.

Chef-Kok

vorige
Vissalade recept
Erwtensoep
volgende
Heerlijke en Simpele Erwtensoep
vorige
Vissalade recept
Erwtensoep
volgende
Heerlijke en Simpele Erwtensoep

6 reacties Commentaar verbergen

Nu heb ik dat op de verjaardag van mijn vrouw gemaakt: het was een geweldig succes! Dankuwel voor dit recept!

Als je ze extra mals wil maken moet je wat sinaasappelsap onder het vel van de kalkoen spuiten.

Voeg je reactie toe