Bechamelsaus recept

    Recept

    Delen
    Bechamelsaus

    Twee kannibalen steken in het oerwoud via een levensgevaarlijke
    lianenbrug een rivier oven. De mannelijke kannibaal zegt daarop
    galant: “Mag ik u een arm aanbieden?” “Nee, dank u,” antwoordt het
    kannibalenvrouwtje. “Ik heb al gegeten”

    Dit is de witte saus die de basis is van vele honderden andere sauzen. Ook de kruiderij is dus een basis, die voldoende is voor bv. bloemkool.


    Ingrediënten:

    500 ml melk
    50 gr bloem
    50 gr boter
    1 ei
    zout
    peper
    een snuif nootmuskaat

    Bereidingswijze:

    Neem een pan met dikke bodem en smelt de boter op een laag vuur, zonder ze te bruinen.

    Als de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe. Stevig roeren met de garde tot de boter en bloem een soort deeg vormen.

    Draai het vuur hoger en voeg beetje bij beetje de melk toe, terwijl je flink roert met de garde. Eens de melk kookt, bindt de bloem. Telkens voeg je een beetje melk toe tot het roeren moeilijk wordt. Pas dan voeg je meer melk toe. Je stopt met melk toevoegen eens je een dikke, maar toch nog traag lopende, gladde saus hebt. Laat dan nog een minuutje doorkoken terwijl je blijft roeren.

    Eens de goede consistentie bereikt, van het vuur af de dooier toevoegen en nog eens goed roeren. De dooier is niet noodzakelijk, maar het geeft de saus een beetje kleur en vooral een romige consistentie.

    Afkruiden met peper, zout en een flinke snuif nootmuskaat, natuurlijk vers geraspt.

    Andere hierop gebaseerde sausen zijn:

    • Roomsaus, voeg 200 ml room toe, niet meer laten koken
    • Mornaysaus of kaassaus, voeg 120 g geraspte parmezaan of andere kaas toe
    • Soubisesaus, glaceer eerst een paar gehakte sjalotjes in de boter voor je de bloem toevoegt.

    Chef-Kok

    vorige
    Vissalade recept
    Erwtensoep
    volgende
    Heerlijke en Simpele Erwtensoep
    vorige
    Vissalade recept
    Erwtensoep
    volgende
    Heerlijke en Simpele Erwtensoep

    Eèn reactie Commentaar verbergen

    Voeg je reactie toe